IDRIZ JOSSA

IDRIZ JOSSA

New Beat Fashion


NEW BEAT FASHION: 1988 – 2018 De “ BOMMA “ BADGE
FAMOUS HOT FASHION FOR NEW BEATERS
Dit is Belgisch!

We spreken over het einde van de jaren 80. De Belgische muziekscene beleeft hoogdagen met haar eigenste New Beat muziek. Deze voorloper van de Europese house met haar trage beats en zware bassen dringt door tot in de hitlijsten en domineert het nachtleven.

In diezelfde periode, zit Idriz Jossa in zijn laatste jaar van de Antwerpse modeacademie. Hij ontwerpt er zijn legendarische New Beat Fashion -collectie samen met zijn studiegenoot Bart Declercq. De “Bomma Badge" – de naam staat voor de ovale keramieken portretten die je aantreft op grafzerken – wordt een feit.

Idriz: “Ik wilde iets realiseren dat qua extravagantie en absurditeit met de New Beat muziek kon wedijveren. De monotone maatslag van 100 beats per minuut had iets bezwerend. Het bracht me in een state of mind, die niet meer van deze wereld was. Los van de realiteit. De ‘Bomma Badge’ was daarom niet zo zeer een foto van een dode, maar eerder een stap terug in de tijd; een poort naar het mystieke; een roes van nostalgie.”

De New Beat Fashion -collectie was een voltreffer. Mysticism was in da house! Volgelingen van de look, overgeleverd aan The Rhytm of The Beat trof je aan in danstempels zoals Boccaccio en La Rocca. Toon en trend werden gezet. De modieuze kleding, gemaakt van lingeriestoffen voor zowel jongens als meisjes, bestond enkel uit zwarte kleurnuances. De outfits waren combinaties van fietsbroeken, kniekousen, bolhoeden met kruisjes, paternosters en zware, zwarte schoenen. De meisjes hadden zwart omrande ogen en felrode lippen op hun vale gezichten. De jongens toonden lef door zich extravagant te kleden.
De look was zo "in" dat de jongeren de originele keramieken emblemen gingen stelen op kerkhoven, om ze als juweel rond de nek te dragen tijdens het uitgaan.
Muziekgroepen van New Beat platenlabel Antler Records, zoals Erotic Dissidents, Tragic Error, 101 en ook de Confetti’s aanbeden de look.

De collectie werd verkocht in Londen, Nederland, Frankrijk en België en er waren presentaties op TV -shows in Frankrijk voor TF1, waar in de achtergrond kerkramen werden geprojecteerd.” Idriz: “Een gitzwarte, door de kerk geïnspireerde modeshow in Brno werd uitgezonden door de het toen nog communistische Tsjechische staatstelevisie. Als attributen werden o.a. een wit Mariabeeld als mascotte, priesterkazuifels en gouden korsetten getoond. Op de catwalk brandde wierook.”

Belgian New Beat - The Book

Download Sample

New Beat(Fashion)

The Sound of Belgium, TV -Canvas, 13 Oktober 2013

Sound of Belgium WATCH